Zonnepanelen voor een duurzamere woning en goedkopere energierekening

Geplaatst op 13-03-2023

Categorie: Huis, tuin en wonen

Zonnepanelen zijn populair. Echter is het niet een aanschaf die je doet in 5 minuten. Lees daarom dit artikel om je op weg te helpen om de aanschaf wat makkelijker te maken. 

Verschillende soorten zonnepanelen

Als u zonnepanelen wilt kopen, kunt u kiezen uit verschillende soorten. U kunt kiezen voor monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen zijn zwarte zonnepanelen die monokristallijne cellen bevatten. Geconcentreerde zonnepanelen zijn donkerblauwe zonnepanelen. Ze bevatten meerdere batterijen en hebben aluminium randen. U kunt ook kiezen voor dunne film zonnepanelen, ook wel CIS-panelen genoemd. Dit vereist meer dakoppervlak, maar de opbrengsten zijn soms hoger.

Welke zonnepanelen kopen? Deze vraag kan het beste beantwoord worden door een ervaren zonnepanelen installateur. Hij houdt niet alleen rekening met uw voorkeuren, maar ook met het type dak en de oriëntatie ervan, het rendement van de zonnepanelen... neem contact op met een installateur bij u in de buurt.

Kosten zonnepanelen

Als u van plan bent zonnepanelen te kopen, is de prijs natuurlijk een belangrijke selectiefactor. Kijk niet alleen naar de prijs per zonnepaneel, maar ook naar de prijs per Wp. Wp is de energieopbrengst die het zonnepaneel produceert door zonlicht om te zetten. Zo is een 300 Wp zonnepaneel van € 230 (€ 0,77 per Wp) goedkoper dan een 280 Wp zonnepaneel van € 220 (€ 0,79 per Wp).

Nog interessanter zijn de kosten van een complete zonnepanelen installatie. Reken op gemiddeld € 4.500,- tot € 12.500,- (inclusief installatie, exclusief btw) of meer. De exacte prijs van zonnepanelen is afhankelijk van het type installatie (capaciteit, aantal zonnepanelen...), die weer afhangt van uw persoonlijke situatie (aantal gezinsleden, verbruik...).

Hoeveel kost een zonnepaneel in mijn geval? De installateur zorgt voor nauwkeurige prijsberekeningen op basis van uw verbruik, gezinssituatie, enz... Start hier uw aanvraag (gratis + vrijblijvend).

Benodigde zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, kunt u berekenen door uw jaarlijkse energieverbruik te delen door een omrekeningsfactor van 0,85. Voorbeeld: U gebruikt 4000 kWh elektriciteit per jaar, dan heeft u een unit nodig die 4000/0,85 = 4705 Wp (wattpiek) kan leveren. Dit staat gelijk aan 14-15 zonnepanelen van 320 Wp. Ontdek hier alles over 16 zonnepanelen en 20 zonnepanelen