Zonnepanelen

Geplaatst op 15-02-2023

Categorie: Electronica

Zonnepanelen aanschaffen is natuurlijk een behoorlijke kostenpost. Daarom is het verstandig om goed onderzoek te doen voordat je overgaat tot aanschaf. Daarbij helpen wij met dit artikel dat in samenwerking met www.verbouwkosten.com is gemaakt

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. De meest voorkomende zijn polykristallijne ('poly') en monokristallijne ('mono') zonnepanelen. Het kwaliteitsverschil tussen beide soorten is meestal klein.

Polykristallijne panelen zijn meestal blauw en iets goedkoper dan de (meestal) zwarte monokristallijne panelen. Monokristallijne panelen bieden wel het hoogste vermogen. Maar bij hetzelfde vermogen en dezelfde product- en vermogensgarantie zijn polykristallijne zonnepanelen soms voordeliger.

Er wordt over het algemeen gekozen voor monokristallijn vanwege het uiterlijk. Het is stiller, meestal zwart en minder opvallend. Bij "all black" zonnepanelen zijn de randen en folies aan de achterzijde van de zonnecellen ook zwart. Dit is volgens velen de beste oplossing, maar gaat wel enigszins ten koste van het rendement.

Zonnepanelen zonder randen (frames) zien er stijlvoller uit. Bovendien zal er zich geen stof ophopen op het frame. Maar dit type is over het algemeen duurder.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De gemiddelde prijs voor 10 zonnepanelen bedraagt ​​4.450 EUR inclusief plaatsing. Prijzen zijn exclusief btw en als je zonnepanelen koopt betaal je vanaf 2023 geen btw meer.

Dit is een behoorlijk investering maar, je bespaart direct op je energiefactuur dankzij de groene stroom die je zelf opwekt.